След края на "Програмиране 101"

Изминаха едва няколко месеца след края на първия курс в HackBulgaria - “Програмиране 101” и се радваме, че вече имаме първите участници, успели да стартират своята професионална кариера.

Компанията, в която младите програмисти започнаха реализацията си e един от партньорите на нашите курсове - SAP Labs България.

Кои са те?

Първите ни успешни участници

Това са Георги Иванов (в ляво) и Даниел Тасков (в дясно), които успешно завършиха курса “Програмиране 101”.

Дани се определя като:

” Един от анти стереотипите за програмистите, които са не съвсем верни и е крайно време да се разчупят, но бих казал човек на движението,енергичен и може би малко хаотичен.”

Жоро споделя:

“Студент съм четвърти курс, „Компютърни науки“ в Софийски университет. Много обичам да пътувам и използвам всеки един свободен момент, за да го правя.”

Как започна всичко?

От кога проявявате интерес към програмирането и имали ли сте трудности до момента?

Дани:

“ Математиката ми харесваше и това ме насочи към програмирането. Месец преди началото на първия семестър в университета намерих книжка за С и това ми беше може би първото по-сериозно сблъскване с писането на код.”

Жоро:

“С програмиране започнах да се занимавам още в първи курс в университета. И преди това съм писал код, но не бих го определил като достатъчно сериозно.”

Какво ви насочи към HackBulgaria?

Дани:

“Хак България ме привлече с идеята за обърнатата класна стая и повечето практика!”

Жоро:

“За Хак България разбрах от приятел на брат ми, който също се беше записал. Взех моето решениe да се включа около 2 часа преди крайния срок за записване. Но все пак успях навреме! Други подобни курсове не бях посещавал до момента и реших да опитам.

А след Програмиране 101...

Дани:

“Бях впечатлен от доброто представяне на SAP Labs България, направено по време на курса от Стойо и Боби (Стоян Велев е мениджър на екипи, а Борислав Капукаранов е опитен developer в един от тези екипи).

Те двамата много ми допаднаха, както и информацията около дейностите, с които се е заел доскоро единственият C++ екип в компанията. В последствие, със Стойо обменихме допълнително информация, след което се срещнахме, за да се запозная в детайли с проекта, по който работи гореспоменатият екип.

Оказа се, че много ми допада и получих предложение да се явя на интервю, на което, разбира се, нямаше как да откажа. След няколко проведени поредни интервюта, ми беше предложена стажантска позиция.

Стойо стана мой мениджър, а Боби е моето т.нар buddy.

Всеки стажант има свое „buddy” – опитен ментор, който го въвежда в работата и давайки му обратна връзка, помага за бързото преминаване през първите стъпки в професионалната сфера.

Интересното е, че уцелих точно такъв момент, в който се сформираше нов екип на С++, чийто проект ми се стори още по-интересен и всъщност в момента съм в този екип.”

Жоро:

“В SAP започнах, след като първо изпратих CV-то си.

Участвах в assessment за кандидат-стажанти, след което ми се обадиха от офиса на SAP в Чехия и ме поканиха на второ интервю.

След него ме поканиха на трето финално интервю, а след него последва и предложението за стаж.”

Върху какви проекти работите в момента?

Дани@SAP

Дани:

Проектът, по който аз работя се казва AccAD (Accelerated Application Delivery) - чрез различни методи за кеширане и компресиране на данните е възможно WAN връзката, например между офиса в Пало Алто - САЩ и централата във Валдорф - Германия, да е толкова бърза, колкото би била една LAN връзка (все едно двата офиса са на едно и също място). Даже в някои конкретни случаи и по-бърза, не преувеличавам!”

Жоро@SAP

Жоро:

“В момента работя в Identity Management екипа и разработваме продукт, с който работят повечето големи компании по света. Интересното е, че като дойдеш на работа е съвсем нормално да чуеш, че компанията, която е направила колата ти, иска да си
направите бизнес среща по-късно следобед.”

В момента протичат курсовете - “Core Java ”, “Frontend JavaScript” и “Angular JS” на HackBulgaria.

Можете да следите всички последни новини , както и да се информирате за нашите партньори нa https://hackbulgaria.com/.

Очаквайте още подобни истории :) !comments powered by Disqus