От курсист до преподавател

Vlado&Anto На гости в залата ни са Владо (Владимир Петков) и Анто (Антоан Ангелов).

Те са едни от успешно завършилите ни курсисти, които станаха преподаватели на курса по Java.

И двамата ни герои са настоящи студенти или както се изрази Владо „в упорито преследване на бакалавърската диплома“.

Анто е 3-ти курс в специалност Софтуерно инженерство във ФМИ, а Владо следва Мрежови технологии на английски в Нов български университет.

И двамата работят като софтуерни разработчици.

Защо сме ги поканили?

Първо, защото искаме да споделят с Вас какво е усещането от курсист да се превърнеш в преподавател. И второ, защото се гордеем с тях!☺

Помолихме ги да довършат изречението:

„Разбрах, че искам да стана програмист, когато...“

В: ... разбрах, че програмирането ми дава възможността да създам каквото ми хрумне.

А: … направих нарисувано от мен човече да върви с натискането на стрелките на клавиатурата.

„За любопитните, това беше на Flash“ - добавя Анто и споделя, че първите му стъпки в програмирането са били в 6-ти клас с една книжка за HTML, последвана от книга за JavaScript, която му е причинила доста ядове.

Първите стъпки на Владо са били на доста по-късен етап в университета, където придобива базисни умения, а малко след това школа по състезателно програмиране запалва в него желанието да се развива като програмист.

От курсист ...

Vlado&Anto 1

Въпрос след въпрос подхващаме и темата за първите им курсове в HackBulgaria.

Владо е започнал с курс по Programming 101 с Python (воден от нашите РадоРадо и Иво), последван от едно лято на Алгоритми.

Анто е преминал през курса по JavaScript, по време на който е придобил знания за различните видове библиотеки и frameworks като Handlebars, Backbone, Bower, и през курса по Android - воден от лекторите Георги Пачов и Борко Русев.

Когато ги молим да споделят мнението си за курсовете и за своите преподаватели и двамата отговарят с усмивка.

Владо ни стопля с думите си:

В: ...най-важното беше, че успяха да задържат и разпалят още по-силно желанието в мен да се уча и да се развивам. Те бяха примера за това, че образованието не трябва да е скучен и тежък процес, че в България наистина има страшно талантливи хора и нещата наистина мога да се случват на професионално ниво.

Анто си спомня, че си е тръгвал от курсовете уморен, с пулсираща глава, знаейки, че е научил много през последните 4 часа и добавя:

А: Защото това е добре вложено време. Като цяло идеята е всеки курсист да се самодисциплинира да научава нови технологии. Това става със системно мислене, писане на код и много гугълване. Лекторите от Front-End Javascript и Android курсовете се придържаха към именно тези принципи.

... до преподавател

Не пропуснахме да ги попитаме кои са причините да се включат като лектори на курса Programming 101 с Java.

И двамата са единодушни, че отношението на техните преподаватели към курсовете са изиграли важна роля при взимането на решението, а Анто не пропуска да спомене:

А: Който и преподавател да питате, всеки ще каже, че нещо се научава най-добре като го преподаваш. Бях приятно изненадан, когато ми предложиха да преподавам Java в HackBulgaria. Разбира се, имаше го и първоначалното притеснение...

Владо споделя, че след края на курсовете се е чувствал много по-знаещ и уверен в себе си:

В: За мен моите преподавателите са пример за подражание. Те са хората, които ми дадоха знанията и на които дължа моите успехи. Исках по някакъв начин да върна жеста, а какъв по-добър от това да предам това, което съм научил на други хора.

Какво е усещането да сте в ролята на преподаватели?

Vlado&Anto 2

В: Напрегнато към удовлетворително. В началото имах известни притеснения дали ще успея да се справя, дали ще съм от полза на хората, дали всичко е обмислено и подготвено правилно. След това, когато започнах да виждам промяната и прогреса в хората, дойде удовлетворението. Чувството, че съм помогнал и научил на нещо някого, за мен е едно от най-хубавите.

А: В началото се съмняваш във всичко, което знаеш. След това с повече четене започваш да ставаш по-сигурен в знанията си. Определено на първо време ми беше странно да съм от другата страна на преподавателския процес, но с времето започнах да се чувствам комфортно. Когато си заобиколен от ентусиазирани хора, преподаването става по-скоро обикновен разговор между теб и курсистите, отколкото същинско преподаване.

За впечатленията си от курсистите говорят с гордост и споделят, че са разбили представите им за това, колко бързо може да се учи човек.

Според Анто схватливостта, упористостта и приятелската атмосфера са едни от причините за бързото им справяне със задачите и лесното усвояване на материала.

Съветите на Владо и Анто към бъдещите курсисти:

В: Да повярват в себе си и да действат! Да намерят това, което ще правят с желание и сърце, защото тогава човек е способен да постигне мечтите си.

А: Най-важното е това, което правите, да ви е интересно и да ви кефи.

Съветите на Владо и Анто към преподавателите:

В: Да съхранят духа на Хак България и да продължават да правят толкова яки курсове.

А: https://www.youtube.com/watch?v=zpOAnWEyzt8

За бъдещите си планове Владо говори с надежда, че ще успее да реализира идеите си по няколко проекта и да намери областта, която да го вълнува най-много.

Анто от своя страна не можа да скрие факта, че това лято ще се разхожда из улиците на Лондон като стажант на Google и загатна, че ще е сред организаторите на вълнуващо събитие, за което обеща да сподели по-нататък.

За финал ще благодарим на Владо и Анто за отделеното време и за това, че застанаха от двете страни на залата като курсисти и като преподаватели! ☺



comments powered by Disqus