Генади за преподаването и EuRuKo 2016

Genata

И докато всички са на море, а ние чакаме с нетърпение отпуските, решихме да Ви запознаем с още едно усмихнато лице, което обича да се застоява в нашата зала.

Впрочем това се случва толкова често, че започнахме да го приемаме като част от екипа.

На гости в блога ни е Генади Самоковаров, или както си го наричаме ние - Гената.

Поканихме го, за да ни разкаже повече за "кварталното дете, което едно време ви е преинсталирало компютъра", а днес е вече Ruby developer с много опит зад гърба си, в това число и като преподавател.

Генади и Ruby

Гената е от представителите на нашия преподавателски екип. Бил е лектор на три от нашите курсове: Core Ruby през 2014, Ruby on Rails през 2015 и Programming 101 с Ruby през есента на 2015-та.

Започва да се занимава сериозно с програмиране чак в университета, а привързаността си точно към Ruby обяснява така:

Г: Харесва ми като инструмент – държи се добре в ръцете ми и върши работата, която искам. Приятно е да го ползвам, което може би е най-важното. Ако ще правиш нещо по 8 часа на ден, хубаво е да ти допада.

Попитахме го как е взел решението да преподава:

Г: Не мисля, че е решение – толкова сме малко, че всички трябва да преподаваме. Света се движи към автоматизация, ако ние не се адаптираме, няма да сме от полза на световният пазар. Следователно и нещата тук няма как да се подобрят.

Помагам с каквото аз мога. Ще ми се да оставя нещата в по-добър вид отколкото съм ги намерил.

Обича да преподава и сподели с нас впечатленията си от курсистите:

Г: Обожавах студентските си години и курсистите ми помагат да се върна към тях.

Всяка година ситуацията и хората са различни и това ми харесва. Мисля че повече разнообразние би било от полза на индустрията.

Гената винаги е up-to-date с технологиите, затова го помолихме да сподели откъде черпи информация:

Г: Ако нещо мe заинтересова, отварям кода и следя разработката.

На програмистите, които тепърва навлизат в света на Ruby и се запознават с възможностите на езика препоръчва да изчетат документацията от http://ruby-doc.org, кода на стандартната библиотека и кода на инструмент по избор – например Sinatra.

Г: Става ли въпрос за източник на знание, винаги се стремя да е по-близо до истината - вместо да разчитам на книга от произволен автор, бих се насочил към официалната документация.

Мисля, че това е по-добрата алтернатива за всеки модерен език.

Genata_1

И тъй като повечето хора смятат, че програмистите прекарват цялото си време пред екрана на компютъра, нямаше как да не попитаме Гената какво обича да прави в свободното си време.

Той разбира се не ни разочарова - карането на колело и планинските преходи са само малка част от извънработните му интереси:

Г: Напоследък пътувам по-често, което ми допада. Нямам по-интересна дестинация – скоро ще ходя на Българското черноморие, а след Ruby конференцията ще попътувам из Европа. Източноевропейската класика.

НВ: А какво не знаят другите за теб?

Г: Правя хубави бургери!

EuRuKo 2016

За един програмист е важно непрекъснато да надгражда знанията си. Ние сме радостни, че хора като Генади го осъзнават и както самият той вече спомена, трябва да взимат отношение по въпроса с образованието.

Конференциите са един от начините, младите, както и по-опитни програмисти да се запознаят с интересни теми, свързани с конкретни технологии и други важни аспекти от ИТ сферата.

Чудесен пример за такава конференция е EuRuKo 2016, която ще се проведе на 23-ти и 24-ти септември в зала 3 на НДК. EuRuKo е международна Ruby конференция и причината да ви споменаваме за нея в тази статия, е че Гената е един от главните виновници тази година тя да се проведе в София.

Г: EuRuKo се случи много спонтанно. Видяхме възможност да я докараме в България и я последвахме.

Конференцията е перфектното оправдание да отидеш някъде. Цялата конферениця ще е на английски език и лекторите и гостите ни са от цял свят. Ще докараме една група хора в България, които иначе не биха дошли. Също така може да ни даде и добри международни контакти.

Технически, мисля че имаме силен лекторски състав. От дизайнерите на Ruby и Elixir до лекции за начинаещи. Има за всеки по нещо.

Генади е от онези хора, които не използват Facebook, но за сметка на това пък се изявяват редовно в twitter (може да го последвате оттук: @gsamokovarov).

Помолихме го да опише EuRuKo 2016 в един tweet:

Г: “A humble, kinda Ruby, conference in Eastern Europe.”

Генади не успя да скрие вълнението си от EuRuKo. Ние също се вълнуваме и вече запазихме билети. :)

Ако искате и Вие да станете част от това страхотно събитие, можете да си вземете билети оттук: http://euruko2016.org/tickets

Благодарим на Гената, за този разговор и за знанията, които предостави на не малко от нашите курсисти!comments powered by Disqus