Момичетата на HackBulgaria

Gaby, Rosi, Slavyana, Ani

Този път сме поканили на гости 4-ри усмихнати и успешни момичета.

Габриела Лухова, Росица Златева, Славяна Монкова и Анета Стойчева са наши завършили и реализирали се курсисти - поканихме ги, за да споделят с Вас какво е да си дама в ИТ сферата и колко забавно е да програмираш.

Габриела Лухова

Gaby

Габи решава, че нейното призвание е журналистиката, но впоследствие разбира, че писането не й се отдава много, за разлика от математиката.

На състезание в 10-ти клас за пръв път се сблъсква с истинското програмиране и така се запалва желанието й да са развива в IT сектора.

Самообучение по HTML и CSS е първата й стъпка, а втората - Компютърни науки във ФМИ.

Запознава се с нашия РадоРадо и по негов съвет се записва на курса по Ruby във ФМИ. Взима решение паралелно с това да се включи и на Programming 101 с Ruby в нашата зала.

Курсовете не само допълват знанията й, но и много ги надграждат. В резултат Габи започва работа.

Г: Най-накрая повярвах в себе си и в знанията си.

Непосредствено след края на курсовете по Ruby започва курсът по Rails при нас, на който се записва без да се замисли.

Впоследствие се включва като инструктор в инициативите на Rails Girls.

Г: На второто ми участие като инструктор участничките, на които помагах, бяха две жени на по 35-40 години. Бяха толкова ентусиазирани и толкова надъхани да пробват програмирането - зареждащо е да видиш жени на тази възраст, които имат стимул да учат нещо различно, дори после да не се развият професионално в него.

Относно бъдещото си развитие изрази желание да учи JavaScript и деликатно ни попита няма ли да направим такъв курс през септември.

Росица Златева

Rosi

Роси е усмихнато и лъчезарно 21-годишно момиче със страст към математиката. Споделя, че именно тази страст начертава пътя й до Факултета по Математика и Информатика на СУ, където вече 3-та година учи софтуерно инженерство.

Роси отбелязва, че в университета научава много, но набляга предимно на математиката и усеща, че оставя програмирането на заден план.

Р: Реално не се бях сблъсквала с програмирането.

Взима решение да се запише на курсове в HackBulgaria.

Започва с Програмиране 0, който за нея не прeдставлява предизвикателство.

Известно време след това започва курсът Programming 101 с Python.

Докато учи Python Роси се впуска в предизвикателството паралелно със 101 да се запише и на курса 51 с Java. Смее се, че се записала на курса 51, защото вече свикнала да прекарва времето си при нас.

За преподавателите на курсовете говори с усмивка:

Р: Момчетата са млади и имат много знания - хубавото е, че искат да ги предават на другите, и че го правят по адекватен начин. Не те засипват с излишна информация, която няма да ти е от полза. Дават ти насока и предизвикват интереса ти да търсиш и да се обучаваш сам, подтикват те да се развиваш. Другото хубаво е, че на тях им се отдават разговорите с хората и самото преподаване.

В момента Роси е Junior Python Developer и споделя, че в бъдеще иска да се занимава с функционално програмиране и да навлезе малко повече в алгоритмите, тъй като математически ги разбира много добре.

Славяна Монкова

Slavyana

Славяна прекарва последните години от гимназията в трескава подготовка за кариера в архитектурата.

Уроците по рисуване се редуват с уроците по математика до момента, в който не преценява, че реализацията в сферата, която си е избрала няма да отговаря на нейните желания и представи.

Времето прекарано в уроци по математика я подтиква да се запише във ФМИ - за изненада на родителите й, които заради страстта й към волейбола са очаквали, че ще потърси реализация в спорта.

Лекциите в университета са й интересни, но по нейно мнение:

С: Математика си е математика, но тя не те прави програмист, а за да станеш добър трябва много да практикуваш. Двете неща трябва да вървят ръка за ръка.

И така по препоръка на приятел кандидатства за Programming 101 с Python. Междувременно завършва и курса Програмиране 51 с Java.

Няколко месеца след края на курса отново се връща в залата ни - този път като преподавател:

С: Преподаването е голямо предизвикателство, защото трябва да съвместяваш различни качества в себе си. Трябва едновременно да умееш да задържаш вниманието на курсистите и да можеш да смогнеш на всичките им въпроси.

На въпроса ни: Каква ще е следващата ти стъпка?, решително отговаря, че иска да учи JavaScript.

Анета Стойчева

Ani

С Ани се гледаме и тихичко се смеем. Знае какво ще я питаме: "Колко курса си изкарала при нас?", "Пет" - отговаря развеселена.

Завършва Урбанизъм - специалност, която много обича и следва с желание, но невъзможността за реализация я подтиква да се преориентира професионално.

Започва от "0-та" при нас преди година и половина, а днес работи като разработчик в софтуерна компания и не спира да се развива.

Била е на курсовете Програмиране 0, Програмиране 51, Programming 101 с Python, Алгоритми и наскоро завърши курса QA and Automation.

Помолихме я да разкаже за интереса си към QA и какво е предизвикало желанието й да го учи:

А: За да си добър QA, трябва със сигурност да разбираш от код. Комуникацията между програмистите и QA-ите е много важна, тъй като те трябва да са си полезни един на друг. Да си програмист и постоянно да тестваш кода сам е силно затормозяващо. Понякога се изпускат бъгове, което отнема време после, но ако има добри QA - не е страшно.Затова екипната работа е толкова важна.

И нея не пропуснахме да попитаме с какво планира да продължи развитието си, а тя отвърна през смях:

А: Каквото направите - на това ще дойда!

Какво бихте посъветвали момичетата, които тепърва навлизат в програмирането?

Г: Независимо колко несигурни се чувстват, ако имат желание за работа и развитие в тази сфера, да пробват. Факт е, че момичетата в момента, в който се захванем с програмиране, поставяме под въпрос мястото си в тази сфера и уменията си. Винаги ще има някой по-добър от вас, но ако работите достатъчно здраво, най-вероятно един ден дори ще го задминете. Не е страшно - опитвайте, работете с желание и знайте, че винаги ще има кой да ви помогне, защото програмистката общност е голяма и винаги насреща.

Р: Не трябва да ви е страх! Това не е специалност, която ви ограничава какво ще правите - напротив! Пред вас се отваря голямо поле за свобода и креативизъм. Необходими са знания, които да обновявате всеки ден. Технологиите се променят - трябва да се учите постоянно. Нещата са супер комплексни и можете да се развивате много - започва сe от основите на програмирането и се расте.

С: Не е страшно да си жена програмист, нещо много хубаво е, стига да имаш желание да го правиш, ние сме много отговорни и сериозни - жените внасят ред. Професия като професия, зависи дали ти харесва и до каква степен искаш да се развиваш и е важно да се научите да мислите.

А: Ако си решила, че това може да ти е интересно: ПРОБВАЙ! Програмистите са много весели и много забавни хора.

Благодарим на тези прекрасни момичета за чудесния разговор и за лъчезарните им усмивки.comments powered by Disqus