HackBlagoevgrad - първият хакатон в Благоевград

След сезона на конференциите е ред на сезона на хакатоните. И преди HackFMI8, предстои да се случи едно друго хубаво събитие. :)

В тази статия ще ви разкажем най-интересното за предстоящия между 14-20-ти ноември първи хакатон и технологичен форум в Благоевград - HackBlagoevgrad или HackBlago, както го наричат организаторите му, двама от които поканихме, за да споделят с нас подробности от кухнята. :)

Запознайте се с Митко и Криси

Mitko_i_Krisi_HackBlagoevgrad

Представете се с няколко думи:

М: Здравейте, казвам се Димитър Куманов или просто Митко. :) В момента съм студент по Компютърни науки и Математика в Американския Университет в България, и работя като младши програмист. Освен това съм и вицепрезидент на студентския клуб по високи технологии The Hub към университета.

К: Привет, казвам се Кристияна Гачева (или Криси, както ме познават всички :) ). Уча Компютърни науки в Американския университет в България и съм част от екипа, който организира първото издание на HackBlagoevgrad.

Двамата ни герои разказват, че форматът на хакатона е съвсем стандартен - участниците в събитието ще сформират отбори от 2-ма до 5-ма души въз основа на обща идея за проект.

К: ...ще работят по идея за собствен проект, който да реализират в рамките на 2 дни и да представят пред журито и публиката. За да бъдат нещата още по-вълнуващи и оспорвани, участниците ще се борят за страхотни парични и предметни награди, предоставени от нашите спонсори. :)

Митко споделя, че събитието е подходящо за всеки, който има желание да се включи. Поканени са ентусиасти не само от Благоевград, но и от цялата страна. Профила на обучение било то програмиране, дизайн или предприемачество, няма значение - единственото условие е "да се кефите на новите технологии".

Hack to the Next Level

Хакатонът ще се проведе под наслов "Hack to the Next Level".

К: Очакваме от участниците в хакатона да дадат воля на въображението и желанието си за експериментиране и да ни представят своите иновативни концепции за технологии на бъдещето. Колкото по-смели и различни са те, толкова по-добре.

Състезанието ще се проведе от 18-20-ти ноември, а седмицата преди това от 14-ти до 18-ти в кампуса на Американския университет участниците, и не само те, ще имат възможност да чуят няколко много интересни лекции.

Програмата за тях все още се допълва, но Митко и Криси издадоха някои от имената на лекторите, които ще се включат. Сред тях са имената на опитни професионалисти като Мариян Маринов, Красимир Костадинов, Цветан Узунов и други.

Темите на лекциите обещават да са много интересни и свързани с IoT, мобилни технологии, Angular JS, Git и т.н. Освен това участниците ще имат възможността да се включат в няколко работилници, които Митко и Криси запазиха като изненада.

Как ви хрумна идеята за HackBlagoevgrad?

Криси споделя, че всичко от идеята до момента, в който са пристъпили към организацията на събитието, се е случило много спонтанно.

Krisi_HackBlagoevgrad

К: Преди около половин година в мен и колегите ми от университета, които в момента също са част от екипа на HackBlagoevgrad, се породи мнението, че в града се наблюдава силен потенциал откъм кадри в IT сферата, но и липса на такава общност и до някаква степен на интерес от компаниите в бранша.

Митко ни зарадва с думите си :) :

Mitko_HackBlagoevgrad

М: След гост-лекция на HackBulgaria в Американския Университет в края на март, аз и други колеги споделихме с РадоРадо желанието си да изпъкнем като буден град на IT таланти. Радо от своя страна ни даде бързия и прост съвет да организираме хакатон.

К: В същото време група хора, които са от Благоевград, са споделяли гледната ни точка и са искали да дадат началото на положителната промяна в родния си град. Те също са имали идеята да застанат зад подобно събитие. Истината е, че имахме късмета нашите приятели от HackBulgaria да ни свържат един с друг. Оттам нататък хакатонът придоби своята форма.

Митко и Криси не пропускат да изразят благодарност и към спонсорите на събитието, информация, за които може да намерите на facebook страницата на хакатона.

И двамата се надяват, че с помощта на екипа на HackBlagoevgrad и други ентусиасти от града, ще успеят да превърнат хакатона в традиция. :)

Кажете нещо на хората, които се колебаят да се запишат за участие

К: Участието в хакатон е несравнимо, не само защото се запознаваш с много нови хора и се занимаваш с това, което обичаш, но и защото се впускаш в своеобразно приключение и реално създаваш цялостен продукт за изключително кратко време. Така че съветът ми е: провокирайте себе си и се запишете за HackBlagoevgrad.

М: Посланието ми е най-вече към тези, които за пръв път ще вземат участие в хакатон. Нека страхът от неизвестното не ви спира. Всяко негово преодоляване ни помага да израстнем и отваря много нови възможности, за които дори не подозираме. :)

Цялата информация за събитието, наградите, спонсорите, конкретната програма за лекциите може да намерите на сайта на HackBlagoevgrad, както и на Facebook страницата на хакатона и в страничката на събитието.

Ние ще се включим в HackBlagoevgrad, а Вие? ;)comments powered by Disqus