Материалите от първия ден на HackConf2016

Както миналата година така и тази, споделяме с Вас лекциите на всички лектори, които видяхме и чухме по време на конференцията, за да може да ги разглеждате, четете и да се връщате към тях, за да намерите отново онези неща, които са ви вдъхновили, предизвикали са интереса ви, или просто са ви накарали да се смеете. :)

Алекс Тодоров

Alex_Todorov

За втора по ред година Алекс е част от лекторския състав на HackConf. Алекс е Open source QA инженер с над 10 години опит. Отговаря за тестването на Red Hat Enterprise Linux и открива бъгове навсякъде, дори off-line.

Ако лекцията му Мутанти, зомбита и тестове ви е била интересна, може да го следвате на atodorov.org за още повече вдъхновение. Презентация от HackConf2016 вижте тук.

Васил Керемидчиев

Vasko_Keremidchiev

Васко е Director Product Engineering в Chaos Group и e част от екипа им от 2007 г.

От 8 години има засилен интерес в областта на функционалното програмиране, езици като Haskell и F#, както и писането на надежден и сигурен софтуер.

Именно желанието му да пише надежден софтуер го предизвика да избере "Кодът е минното поле" за своя тема на HackConf2016. Слайдовете на неговата презентация може да намерите тук.

Мая Жечева

Maya_Jecheva

Мая Жечева е старши софтуерен инженер в Progress, под чийто бранд Telerik вече оперира, и в момента е част от страхотния екип, разработващ NativeScript.

В свободното си време кара ски в дълбокия сняг, плува, ходи на йога и се учи да лети с кайт-сърф. Старае се да чете минимум по две-три книги на месец и да оползотворява цялата си отпуска за пътешествия със семейството и приятели си.

Ако ви е харесала лекцията на Мая - 2^n отличителни качества на добрите програмисти, може да намерите нейната презентация тук.

Jeroen van Hertum & Todor Marinov

Jeroen_and_Todor

Как да бъдем винаги щастливи на работното си място? - отговорът на тази загадка ни дадоха Jeroen is Director People Operations @ Strypes and Todor Marinov is Group manager @ Strypes.

Ако са ви накари да се усмихвате повече, може да се върнете към техните съвети като прегледате отново тяхната презентация от HackConf.

Иван Ванков - gatakka

Gatakka

Добрият програмист е въпрос на гледна точка - в това успя да ни убеди Иван Ванков (gatakka), който към момента е системен архитект в Secure Group, където се занимава с криптирани комуникации.

Освен това обича да пише и тренира самообучаващи се системи и консултира различни организации. Активно не използва социалните медии и смята, че устройствата с едно копче са направени за интелектуално предизвиканите люде.

Иван направи страхотна лекция, на която ни разказа всички гледни точки за професията. Неговите слайдове можете да намерите тук.. :)

Атанас Семерджиев

Nasko_Semerdjiev

Едно добре познато лице на минали и настоящи студенти във ФМИ Ви се усмихваше от сцената на зала 3 на НДК по време на HackConf2016. :)

Атанас Семерджиев се занимава с програмиране от 21 години и с преподаване от 15. През това време активно търси нови начини да помогне на хората да станат по-добри програмисти, дори когато те активно се съпротивляват.

Наско не изневери на преподавателя в себе си и ни подсказа "Какво да учим, за да станем по-добри програмисти". :) Слайдовете от неговата презентация ще откриете тук.

Милен Стефанов

Milen_Stefanov

Милен има над 8 години професионален опит - 3 години като програмист и 5 години в създаването на автоматизирани тестове.

В Experian основно се занимава с разработка на автоматизирани функционални тестове и с всички типове performance testing, а когато остане време прави Code Review-та на колегите си.

Колко полезни могат да са Code Review-тата може да си припомните от слайдовете на неговата презентация.

Стефан Кънев

Stefan_Kunev

Стефан се занимава с програмиране откакто се помни. Сред любимите му неща са Ruby, Vim, автоматизирани тестове, папийонки, Apple продуктите и всевъзможни екзотични езици за програмиране.

В заетото си време програмира на Rails, а в свободното - води един-два курса във ФМИ към СУ, пише много код, който после трие и се опитва да не се нарани с планинското си колело. Никак не обича PHP и е амбивалентен към Java.

За втори път е лектор на HackConf. Както винаги лекцията му ни остави доста материал за размисъл, който може да намерите на този адрес.

Работилниците

Освен лекциите имахме и три работилници през съботния ден.

Видео от работилницата Ruby on Rails: Unexpected journey може да видите на: https://www.youtube.com/watch?v=Y3iIOr05lCg.

Моделиране на данни - това беше работилницата, която води Сашо Ефремов от Data Science Society. Материалите от нея можете да намерите на:

hackconf2016_vr_workshop

И за който не е успял да тества хедсетовете на VR Express по време на конференцията, може да намери повече за тях тук: http://www.vrexpress.bg/ (предлагат демонстрации намясто в тяхното пространство).comments powered by Disqus