Как да инвестираме в служителите си? - Изборът на Tradeo

Днес ще ви запознаем с Максим Крижановски - VP of engineering в Tradeo. :)

Откраднахме си малко от неговото време, за да го разпитаме за корпоративното обучение, което ние от HackBulgaria организираме в Tradeo.

Кой е Макс?

"Класическа програмистка история" - казва с усмивка. Започва да се занимава с програмиране още в 9-ти клас и тогава мечтае да прави игри, преминал е през позициите програмист, team lead, project manager и 13 години по-късно вече е VP of engeneering в успешен start-up.

Обучението

Max_Tradeo

Корпоративното обучение, което провеждаме в Tradeo подробно разглежда езика Ruby и неговия най-популярен framework - Ruby on Rails.

Обучението вече започна и разпитахме Макс за първите му впечатления от курса:

М: Доволен съм от лекторите, най-вече от тяхната гъвкавост. Първата лекция беше много стресираща за екипа, поради липсата им на знания, но лекторите веднага успяха да реагират и промениха програмата спрямо нивото на нашите служители. Намериха начин ефективно да работят с тях, опитни са и се забелязва отсъствието на онзи момент, в който лекцията приключва и никой нищо не е разбрал.

Обучението е много интензивено и със силна практическа насоченост, което е в основата на философията на HackBulgaria.

Групата, която се обучава на Ruby се състои от няколко QA-и и 2-ма junior frontend developer-и. Очакванията на Макс са накрая на курса QA-ите да могат да пишат автоматизирани тестове, а frontend developer-ите да могат да се справят сами с по-малките back end задачи, без да са налага да се обръщат към по-опитни колеги за помощ.

Немалко школи предлагат корпоративни обучения в София, попитахме Макс каква е причината да изберат HackBulgaria:

М: Още в началото на миналата година наехме доста junior програмисти. На интервютата се явиха хора от различни академии, включително и от HackBulgaria. На техническите интервюта вашите курсисти се представиха най-добре и показаха много знания. Освeн това, вече имаме в екипа си колеги, които са били ваши курсисти, както и един от преподавателите в HackBulgaria - Алекс Тодоров (лектор на курса QA and Automation 101).

М: От друга страна с РадоРадо сме преподавали заедно във ФМИ и оттам знам колко добър преподавател е. Така решихме да се доверим на HackBulgaria за това обучение.

Time management или energy management

Photo_from_training

Full-time служители в Tradeo и наши курсисти едновременно - нямаше как да пропуснем въпроса за времето, което отделят курсистите, за да наваксат с рабоните си задължения и дали това се отразява като допълнителни часове в офиса:

М: Никой не отработва времето, което е вложил в обучението, вместо в работата си и причината да не изискваме това от тях е много проста: ние им плащаме не за часове прекарани в офиса, а за свършена работа.

М: Тук вече не говорим за Time management, а за Energy management. Ако изпратим хората на обучение след работа - те ще се преуморяват и на следващия ден няма да са продуктивни на работа. След работно време повечето хора намят сили и концентрация да ходят на обучение.

М: От друга страна очакваме в рамките на 3 месеца след края на обучението, времето, което са отделяли за него да го наваксат чрез свършена работа, защото ще са придобили знанията и уменията необходими им, за да свършат съответните задачи. Инвестицията в знания, в трейнинги и обучения е най-добрата инвестиция, която можем да направим.

В Tradeo често правят такива обучения за служители си, но с вътрешни преподаватели и ресурси. Организират и вътрешни за компанията workshop-и, но според Макс често тези усилия не са достатъчни:

М: Купуваме немалко книги, които са на разположение на екипите по всяко време. Но хората се притесняват да четат в офиса. Не очакват, че четенето и трупането на нови знания в работно време е нещо нормално, затова непрекъсното им повтаряме, че няма нищо лошо в това да учат на работа - важно е да се развиват!

М: Ето защо смятам, че един интензивен курс е много добро решение. Организираният курс налага една дисциплина на учене, не е като с онлайн курса, който карат много бавно или им се струпва работа и го зарязват.

М: Курсът по Ruby е първото корпоративно обучение от външна институция, което правим и имам добри впечатления, доволни сме! :)

През 2017-та Tradeo планират да инвестират както в наемането на нови кадри, така и в развитието на вече наетите си служители. :)

Повече за корпоративните обучения, които организираме, може да намерите на сайта ни: https://hackbulgaria.com/corporate-trainings/comments powered by Disqus