Да преподаваш Angular 2 в HackBulgaria

Днес ще ви срещнем с още един от нашите преподаватели - Илия Идакиев. :)

В началото на февруари Илия за втори път ще води курса по Angular 2 в нашата зала. Кой е той, защо е избрал Angular 2 и какво да очакваме от второто издание на курса, четете по-долу. :)

Ilia_Idakiev

Какво знаем и не знаем за Илия?

Занимава се с програмиране още от университета и в момента има собствена фирма и влага много старание в това тя да се развива добре.

Основното му занимание е програмиране, но споделя, че в свободното си време обича да пуска плочи по партита.

Не успява да скрие привързаността си към JavaScript и като преподавател в курса по “JavaScript за напреднали” във ФМИ, се стреми да запалва студентите и колегите си по езика и по технологиите, с които работи.

Не се стърпяхме и продължихме интервюто с въпроси за Angular:

Илия се позамисли и в крайна сметка установи, че се занимава с Angular от около 4 години. Запалва се от негов колега в университета и е впечатлен от това колко бързо и лесно се работи с framework-а.

И: Занимавам се и с React, когато ми се налага, но като цяло съм фен на Angular.

Тук нашата Тони го попита:

Т: Angular или React - кое е по-добре да изберем и защо?

И: Според мен е въпрос на вкус. И двете вършат добра работа. Angular 2 е по-добрият избор лично за мен, най-малкото защото е по-нов framework. При Angular 1 си личи, че не са вложили толкова много мисъл - просто са имали идея и никой не е предполагал, че ще се развие до такава степен. В Angular 2 недостатъците от първата версия вече са изчистени и това го прави по-добрият избор пред React. :)

На въпроса ни за разликата между Angular 1 и Angular 2 пожела да не навлиза в подробности, тъй като разликите са много и предпочита този въпрос да се изясни по време на курса.

Въпреки това спомена, че основната идея на Angular 2 e изграждането на преизползваеми компоненти, които позволяват енкапсулиране на логика и стилове.

Разпитахме го и за предходното издание

И: Много съм доволен от курса и много се забавлявах по време на занятията. От отзиви на курсисти останах с впечатление, че на тях им е било много интересно и самият факт, че официалната версия на Angular 2 беше пусната 2 или 3 занятия след началото на курса се получи много добре. Забавно е, че следващата версия - Angular 4 ще излезе през Март, което значи, че ще имаме възможност да се запознаем с новостите и да я изпробваме.

Ilia_Idakiev

Помолихме го да сподели и мнението си за курсистите и той обърна внимание, че тези от тях, които са се старали да решават задачите от програмата и да не пропускат занятия са напреднали бързо и са се справяли много добре с материала.

Илия е убеден, че второто издание ще е много по-успешно от първото, защото вече има стабилна версия на framework-а и при преправянето на програмата е отстранил проблемите, на които са се натъкнали с курсистите по време на първото издание.

И: Планирал съм повече занятия и обмислям някоя от лекциите да е отворена, за да може и други Angular ентусиасти да придобият представа за framework-а.

Според него Angular 2 е много по-лесен за научаване от предходната версия и стига курсистите да имат желание ще се справят и ще напреднат бързо.

В разширената програма на курса Илия ще включи подробно запознаване с Redux за Angular 2 (ngrx), Reactive Еxtensions (RxJS) и Lazy Loading - с помощта на което може да разбием приложението на части, за да си спестим време при свалянето му в browser-а.

Защо хората трябва да предпочетат точно този курс?

И: Както отбелязах и във видеото, което записахме за курса - не обичам сухата теория. Повечето курсове ти дават основите и те запознават само с най-базисните особености на framework-а и накрая на курсиста му липсва практиката, необходима за справяне с по-сложните проблеми.

По време на курса ще работим по реалната изработка на приложение и ще отделям време да обсъждаме трудностите, на които се натъкват курсистите и разрешаването им на място.

Подробности за програмата и начина за записване за курса по Angular 2 с Илия, може да намерите на нашия сайт.

Очакваме Ви! :)comments powered by Disqus